ДИСБІОЗИ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ ПРИ ТРИВАЛОМУ ВПЛИВІ ОПІОЇДНОГО АНАЛЬГЕТИКА В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Фік, В.Б.; Федечко, Й.М.; Кривко, Ю.Я. (Світ медицини та біології, 2015)
Експерименти проводились на білих щурах-самцях (20), віком 3,5-7,5 міс. Tварини отримували опіоїдний анальгетик, похідне морфіну (10 тижнів). Проводили мікроскопічне дослідження мазків і бактеріологічні посіви. Мікробіологічні дослідження вказують, що при опіатній інтоксикації розвивається дисбактеріоз ротової порожнини, з’являються патогенні та активізуються умовнопатогенні види бактерій. Результати наших досліджень співпадають з даними літератури, які вказують на значення грампозитивної мікрофлори у розвитку гнійно-запальних процесів у ротовій порожнині, зокрема значення St. aureus, якому властивий широкий діапазон адаптаційних властивостей та наявність токсинів з некротичною дією.