ДО 115-Ї РІЧНИЦІ ЗАСНУВАННЯ КАФЕДРИ ГІСТОЛОГІЇ, ЦИТОЛОГІЇ ТА ЕМБРІОЛОГІЇ ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ - Бреус, В.Є.; Ульянов, В.О.; Кувшинова, І.І.; Тірон, О.І. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті представлені короткі історичні дані про становлення кафедри гістології, цитології та ембріології Одеського національного медичного університету. Кафедра заснована в 1900 році, з часу відкриття медичного факультету при Новоросійському університеті. Першим завідувачем кафедри в 1900 - 1902 роках був організатор факультету та його перший декан - Володимир Валеріанович Підвисоцький (1857-1913). Коло його наукових інтересів було надзвичайно широким: мікроскопічна будова залозистого епітелію і його регенерація в умовах норми і при патології, етіологія і патогенез пухлин, проблеми бактеріології та імунітету, питання організації медичної допомоги, наукове керівництво бальнеологічним товариством. У різні роки кафедрою завідували професори Маньковський О.Ф., Воронін В.В., Третьяков Д.К., Жмайловіч Ф.М., Заевлошін М.М., Авербург В.В., Шахов С.Д., Зайцев М.Д., Пчеляков В.Ф., Напханюк В.К., доценти Янішевський В.Е., Кардасевіч Б.Й. В даний час кафедрою завідує професор Ульянов В.О. Науковий напрямок кафедри вивчення морфогенезу епітеліальної і сполучної тканини у фізіологічних і патологічних умовах; біологічні ефекти наночастинок металів.