ХАРАКТЕРИСТИКА КЛІТИННОГО СКЛАДУ ЯСЕН ПРИ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОМУ ПАРОДОНТИТІВ - Гасюк Н. В. N.V.; Єрошенко Г. А. G.A. (Світ медицини та біології, 2014)
В статті наведені результати вивчення клітинного складу епітеліальної та сполучнотканинної фракції пародонтальних кишень пацієнтів, хворих на пародонтит. Встановлено, що за умов наявності тривалого запального процесу в пародонті відбувається порушення зроговіння епітелію, що характеризується відсутністю всіх клітин епітеліального диферону та зміною їх відсоткового співвідношення. Виділено три типи мазка, в залежності від переваги клітин гематогенного ряду, що у співставленні із анамнестичними даними пацієнтів стосовно частоти загострень, дало можливість сформулювати прогностичні критерії клінічного перебігу генералізованого пародонтиту. Вищезазначене дає можливість стверджувати, що клітинний і гуморальний імунітет пародонтальних кишень тісно пов’язані між собою, насамперед за рахунок поліморфноядерних лейкоцитів та макрофагів. Ці клітини відіграють провідну роль у запальних реакціях і захисті організму від впливу чужорідних факторів, включаючи бактерії та їх токсини.