ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ АНТЕ- І ПОСТНАТАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА СИСТЕМНУ ГІПОПЛАЗІЮ ЕМАЛІ, МЕШКАНЦІВ РАЙОНІВ ІЗ РІЗНИМ ХАРАКТЕРОМ АНТРОПОГЕННОГО ЗАБРУДНЕННЯ - Лабій, Ю.А.; Мельничук, Г.М. (Світ медицини та біології, 2014)
Для вивчення особливостей перебігу анте- і постнатального періоду та частоти виникнення симптомів загальної інтоксикації обстежено 133 школярів, хворих на системну гіпоплазію емалі (СГЕ), які мешкають у різних за характером забруднення районах Івано-Франківської області. В якості контрольних використовувалися дані 63 дітей без СГЕ, які проживають в умовно чистому районі області. Встановлено, що у вагітних з екологічно забруднених районів достовірно частіше виникали гестози вагітності, ніж у жінок з умовно чистого району, особливо під дією органічних високомолекулярних сполук, які містяться у викидах заводу-гіганту „Карпатнафтохім-Лукор”. Не виявлено вірогідного впливу на формування СГЕ загрози викидня і маси тіла при народженні та особливостей вигодовування новонароджених. Частота симптомів загальної інтоксикації організму була вірогідно більшою у дітей, хворих на СГЕ, які мешкають в екологічно забруднених районах (особливо під дією поєднаних радіаційно-хімічних екопатогенів Снятинського району), ніж у дітей без СГЕ з умовно чистого району. Варіабельність скарг, які вказують на загальну інтоксикацію, залежить від шляхів поступлення ксенобіотиків в організм дитини.