ЗМІНИ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ МІЖ СТУПЕНЕМ УШКОДЖЕННЯ ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ І ТРОМБОЦИТАРНОГО ГЕМОСТАЗУ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ - Перцева, Н.О. (Світ медицини та біології, 2014)
У 87 хворих з недостатньою компенсацією цукрового діабету 2 типу і артеріальною гіпертензією за допомогою клініко-лабораторних, морфологічних методів і кореляційного аналізу було визначено зв’язки між ендотеліальною дисфункцією, ступенем ушкодження функції нирок, ліпідемічним профілем і морфологічними змінами судинно-тромбоцитарного гемостазу. Показано, що на тлі значного посилення зв’язків між показниками ендотеліальної дисфункції й ушкодженої тромбоцитарної ланки гемостазу утворюються достовірні кореляції ультраструктурних характеристик тромбоцитів з ознаками нефропатичних і дисліпідемічних змін. Після 1 року антигіпертензивної терапії щільність кореляційних зв’язків між морфологічними параметрами тромбоцитарного гемостазу і маркерами ендотеліальної дисфункції суттєво зменшується або втрачає достовірність. Тривале використання блокаторів рецепторів ангіотензину ІІ має більшу клінічну ефективність у порівнянні зі стандартною антигіпертензивною терапією.