РОЛЬ КОМПЛАЄНТНОСТІ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ЗДОРОВ`Я ЖІНОК - Петрушанко Т. А.; Дубова Л. І.; Бублій Т. Д. (Світ медицини та біології, 2014)
В статті проаналізовано стоматологічний статус та ставлення до стоматологічного лікування у 138 жінок дітородного віку м.Полтави (дані 2013 року) у порівнянні з результатами аналогічного диспансерного спостереження у 180 жінок того ж віку в 1985 році. Дослідження показало, що поширеність каріозного процесу протягом останніх трьох десятиліть не скоротилась, однак визначилась тенденція до зменшення інтенсивності карієсу в останні роки. У 2013 році відмічено більш відповідальну поведінку пацієнтів, зафіксовано поліпшення гігієни порожнини рота, підвищення рівня обізнаності про способи збереження зубів здоровими. Пацієнти вільно володіють знаннями щодо засобів гігієні, виконують рекомендації лікаря, самостійно приходять на профілактичні огляди.