ЗВ’ЯЗОК ОДНОНУКЛЕОТИДНОГО ПОЛІМОРФІЗМУ С-1562Т ГЕНА МАТРИКСНОЇ МЕТАЛОПРОТЕЇНАЗИ-9 У ЖІНОК З ЛЕЙОМІОМОЮ МАТКИ ТА ЕКСТРАГЕНІТАЛЬНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Савченко, І.М.; Гарбузова, В.Ю. (Світ медицини та біології, 2014)
Наведено результати визначення поліморфізму С-1562Т гена матриксної металопротеїнази-9 у 108 жінок з лейоміомою матки (ЛМ) і 84 жінок без вказаної патології (контрольна група). Встановлено, що у жінок із ЛМ співвідношення генотипів С/С, С/Т і Т/Т становило 60,2%, 33,3% і 6,5%, а в контролі 64,3%, 33,3% і 2,4% відповідно (Р=0,402 за χ2-критерієм Пірсона). Таким чином, зв’язку між поліморфізмом С-1562/Т гена ММР-9 і розвитком лейоміоми матки не існує. Також не виявлено асоціації між даним SNP у жінок з ЛМ, перебіг якої супроводжувався хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ) (Р>0,05) та хронічним гастритом (Р>0,05).