ВПЛИВ БЛОКАДИ ЛІВОЇ НІЖКИ ПУЧКА ГІСА НА РОТАЦІЙНИЙ РУХ СТІНОК ЛІВОГО ШЛУНОЧКУ У ХВОРИХ З ДИЛАТАЦІЙНОЮ КАРДІОМІОПАТІЄЮ - Трембовецька О. М.; Книшов Г. В.; Захарова В. П. (Світ медицини та біології, 2014)
Фізіологічні процеси збудження, електромеха-нічного сполучення, скорочення і розслаблення в серці неможливі без активних витрат енергії. Ефективність роботи міокарду лівого шлуночка визначається не лише його скорочувальною активністю, але і значною мірою - ротаційним компонентом руху, який найболее ефективний і найменш енерговитратний. Проте, ця складова складної біомеханіки серця є найменш вивченою. Дилатаційна кардіоміопатія характеризується значною кардіомегалією за рахунок вираженої дилатації порожнин серця і різко вираженою скорочувальною недостатністю міокарду, обумовленою первинним внутрішнім дефектом пошкоджених кардіоміоцитів. Це супроводжується прогресуючою серцевою недо-статністю і поганим прогнозом. Метою роботи було вивчити особливості ротаційного руху стінок лівого шлуночку у хворих з дилатаційною кардіоміопатією залежно від наявності або відсутності у них повної блокади лівої ніжки пучка Гиса. Об’єктом дослідження стали 70 пацієнта з дилатаційною кардіоміопатією і 35 пацієнтів без серцевої патології. При дилатаційній кардіоміопатії ротаційна здатність міокарду лівого шлуночку різко знижується з наростанням ознак серцевої недостатності, а при появі блокади лівої ніжки пучка Гіса змінювався напрям обертання верхівки серця.