ПОМИЛКИ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ПОЗАЛІКАРНЯНОЇ ПНЕВМОНІЇ В УМОВАХ СТАЦІОНАРУ - Фуштей І. М.; Савченко О. О.; Подсевахіна С. Л.; Ткаченко О. В. (Світ медицини та біології, 2014)
Пневмонія і в теперішній час залишається поширеним і потенційно летальним захворюванням. В Україні розроблені сучасні клінічні рекомендації по діагностиці і лікуванню цього захворювання, засновані на принципах доказової медицини. В роботі проведений аналіз виконання цих рекомендацій у 100 хворих госпіталізованих в терапевтичний стаціонар. Встановлено, що реальна клінічна практика суттєво відрізняється від сучасних національних рекомендацій: всі хворі з позалікарняною пневмонією госпіталізуються незалежно від ступеню важкості, дуже часто використовуються в лікуванні цефалоспорини III покоління та респіраторні фторхінолони, вкрай мало використовується захищені амінопеніциліни, завищуються терміни антибактеріальної терапії, не використовується принцип ступеневої терапії, має місце поліпрагмазія та використання неантибактеріальних препаратів, що не мають доказової бази своєї ефективності. Це свідчить про недостатню обізнаність практичних лікарів про основні положення сучасних клінічних рекомендацій по веденю хворих позалікарняною пневмонією.