МОРФОМЕТРИЧНІ ЗМІНИ ГЕПАТОЦИТІВ ПЛОДІВ І НОВОНАРОДЖЕНИХ, НАРОДЖЕНИХ ВІД МАТЕРІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ - Проценко, О.С.; Сорокіна, І.В.; Шерстюк, С.О.; Ремнева, Н.О. (Світ медицини та біології, 2014)
Вивчені морфофункціональні зміни печінки плодів і новонароджених від матерів з цукровим діабетом. Встановлено, що ступінь інтенсивності морфологічних змін печінки новонароджених залежить від важкості ЦД у матері. З наростанням ступеня важкості ЦД в печінці розвивається некробіоз, жирова дистрофія та склеротичні зміни. Максимальне напруження адаптаційно-пристосувальних реакцій відмічається в печінці новонароджених від матерів з ЦД середнього ступеня важкості. Тоді як, при ЦД важкого ступеня вони виснажені.