ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ І МОРФОЛОГІЧНИХ ОЗНАК КЛАПАНІВ СЕРЦЯ ЛЮДИНИ В НОРМІ В КОНТЕКСТІ ЛАЗЕРНОЇ ПОЛЯРИМЕТРІЇ - Семенюк, Т.О. (Світ медицини та біології, 2014)
Стаття присвячена дослідженню стулок/заслінок клапанів серця людини, з метою вивчення їх будови та особливостей кровопостачання, а також отримання оптичних характеристик, що можуть бути отримані із використанням методу лазерної поляриметрії. В результаті дослідження встановлено, що стулки/заслінки клапанів серця людини в постнатальному онтогенезі набувають чіткої тришарової будови. В їх складі ідентифікуються три шари: губчастий, волокнистий та шлуночковий, до складу яких входять волокнисті сполучні тканини. Також в складі клапанів серця виявлені кровоносні судини: артерії м’язового типу, артеріоли, капіляри, венули та вени безм’язового типу. Результати, що отримані із використанням лазерної поляриметрії, підтверджують присутність трьох шарів. У найщільніших шарах стулок/заслінок клапанів виявлені колагенові та еластичні волокна з їх перевагою у відповідному шарі.