ХАРАКТЕРИСТИКА ПЕРЕХІДНОГО ЕПІТЕЛІЮ СЕЧОВОГО МІХУРА ЩУРІВ У НОРМІ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ МОРФОМЕТРИЧНОГО ТА КЛАСТЕРНОГО АНАЛІЗІВ - Токарук, Н.С. (Світ медицини та біології, 2014)
Використовуючи для кластерного аналізу агломеративний ієрархічний метод та ітераційний метод k-середніх, в клітинному складі перехідного епітелію сечового міхура виділені чотири кластери та визначені морфометричні показники кожного з них. Встановлено, що найменшу частку займають уротеліоцити кластеру 1 (10,96%), а клітини кластерів 2, 3 і 4 відповідно становлять 39,47, 34,21 і 15,35%. Клітини кластера 1 – це найменші за розмірами базальні клітини, які є мало диференційованими, на що вказує їх високе ЯЦВ. Вони виконують роль камбіальних комітованих клітин, які проліферують і відновлюють клітинний склад уротелію. Кластер 4 утворений поверхневими найбільшими уротеліоцитами, що мають найнижче ЯЦВ. Це високо диференційовані парасолькові клітини, які власне утворюють уротеліальних бар’єр. Кластери 2 і 3 формуються клітинами проміжного шару перехідного епітелію. З них, клітини кластера 2 є помірно диференційованими і характеризують початковий етап диференціації уротеліоцитів, а клітини кластера 3 – високо диференційованими і характеризують термінальне диференціювання. Встановлено також, що клітинний склад кластерів 1 і 4, а також 2 і 3 перебувають в певній функціональній рівновазі. Отримана кластерна структура характеризує популяцію уротеліоцитів ПЕ СМ річних щурів-самців у нормі.