МОРФОМЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ КАРДІОМІОЦИТІВ ПРИ ІШЕМІЧНІЙ СЕРЦЕВІЙ НЕДОСТАТНОСТІ ПІД ВПЛИВОМ ІВАБРАДИНУ - Федоров, С.В.; Геращенко, С.Б. (Світ медицини та біології, 2014)
З метою оцінки впливу івабрадину на стан кардіоміоцитів відтворили модель ішемічної серцевої недостатності в умовах експерименту на 30 статевозрілих рандомбредних щурах (Rattus Norvegicus L.). При морфометричному дослідженні встановлено суттєве зменшення середнього значення показника площі профілю поперечного зрізу кардіоміоцитів, показника площі профілю ядра кардіоміоцитів та стримання розростання сполучної тканини у групі тварин, яким вводили івабрадин. Таким чином, івабрадин виявляє помірно виражений позитивний ефект на міокард, який проявляється зменшенням ступеня гіпертрофії кардіоміоцитів та їхніх ядер, глибини паренхіматозної дистрофії та зниженням вираження фіброзу серцевого м’язу.