ВУГЛЕВОДНА СПЕЦИФІЧНІСТЬ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ 12-ПАЛОЇ КИШКИ ПРИ ВВЕДЕННІ КРІОКОНСЕРВОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ ТА ГОСТРОМУ ЗАПАЛЕННІ ОЧЕРЕВИНИ У ЩУРІВ - Шепітько, К.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Зондування слизової оболонки 12-палої кишки комплексом лектинів встановлено, що галактозоспецефіческій лектин HPA виявив посилення експресії від 75% до 100% на 7-14-у добу дослідження, що свідчить про активацію процесів секретоутворення в клітинах ворсинково-криптового апарату. Для оцінки якості слиноутворення в келихоподібних клітинах ворсинок і крипт слизовій оболонці стінки 12-палої кишки слугує фукозоспецефіческій маркер (PFA), а манозоспецефічниї (LSA) - в крипті. Зміни експресії рецепторів до сіалоспецефічних лектинів WGA, SNA є маркерами відновлення захисних функцій ентероцитів з облямівкою і без облямівки слизової оболонки 12-палої кишки. Посилення проліферативних процесів в системі ворсинка-кріпта після введення кріоконсервованої плаценти на 75% встановлено на 14-у добу дослідження. Також визначено відновлення реакції клітин Панета до лектинів WGA на рівень 75%, як і в інтактній групі, що свідчить про нормалізацію антибактеріального захисту в крипті.