ПОКАЗНИКИ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБМІНУ ТА АТФ-азна АКТИВНІСТЬ МІОЗИНУ В СУДИНАХ НОВОНАРОД-ЖЕНИХ ЩУРІВ - НАЩАДКІВ БАТЬКІВ, ЩО «КУРЯТЬ» - Юнусов В. Ю.; Мартинова С. М. (Світ медицини та біології, 2014)
Вивчено Са2+ - активіруєма АТФ-азна активність міозину, активність креатинфосфокінази, зміст АТФ та АДФ в аорті та стегновій артерії новонароджених щурят при різних варіантах «тютюнопаління» батьків. Експерименти проведені на щурах лінії Вістар. Моделювання «тютюнопаління» здійснювалося шляхом поміщення щурів у спеціально сконструйовані камери, в яких розподілявся тютюновий дим сигарети «Прилуки». Самки поміщалися в камеру щодня на 15 хв протягом 1 місяця до спаровування і протягом вагітності, самці - 1 місяць до спарювання (щоденно). Контрольна група - інтактні тварини - поміщалися в аналогічних умовах в камеру, що не містить тютюнового диму. Новонароджені щурята виводилися з експерименту шляхом декапітації. Встановлено, що при «курінні» тільки матерів і обох батьків знижується скорочувальна здатність гладком’язових волокон судин, про що свідчать зменшення АТФ-азної активності міозину, активності КФК і зниження коефіцієнта АДФ / АТФ у судинах. Зміни найбільш виражені у нащадків чоловічої статі при тютюнопалінні тільки матерів, що, йомовірно, пов’язано з токсичною дією компонентів тютюнового диму на плід. При «тютюнопалінні» тільки батьків у нащадків не виявлено змін у досліджуваних показників.