ВІКОВІ ТА СТАТЕВІ ОСОБЛИВОСТІ СОНОГРАФІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ПЕЧІНКИ У ЧОЛОВІКІВ І ЖІНОК ПОДІЛЛЯ - Прокопенко, С.В.; Мельник, М.П. (Світ медицини та біології, 2014)
Проведено комплексне обстеження 114 міських чоловіків віком від 22 до 35 років і 126 жінок віком від 21 до 35 років. Обстеження включало ультразвукове дослідження органів черевної порожнини, в результаті якого були визначені межі довірчих інтервалів і процентільного розмаху сонографічних параметрів печінки у здорових чоловіків і жінок Поділля загальних і різних вікових груп та вивчені вікові й статеві особливості цих параметрів. Зокрема, у чоловіків достовірні вікові відмінності встановлені лише для розмірів хвостатої частки печінки; у жінок вікові відмінності визначені для розмірів хвостатої й товщини лівої часток печінки. Практично всі сонографічні параметри печінки виявилися статистично значуще більшими у чоловіків, ніж у жінок.