ОБХВАТНІ РОЗМІРИ ТІЛА У ЗДОРОВИХ ТА ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ ГНІЙНИЙ ГАЙМОРИТ ЮНАКІВ І ЧОЛОВІКІВ - Школьнік, Е.Я. (Світ медицини та біології, 2014)
В статті доведено, що більша частина досліджуваних розмірів мають більші значення у здорових юнаків і чоловіків порівняно із хворими на гострий гнійний гайморит юнаками і чоловіками. Встановлені краніотипологічні відмінності обхватних розмірів тіла для більшості параметрів – більші розміри у хворих чоловіків і юнаків брахіцефалів. Визначені також і вікові відмінності досліджуваних параметрів – більші значення у здорових і хворих чоловіків загалом і здорових чоловіків різних краніотипів порівняно із юнаками відповідних груп порівняння.