МЕХАНІЧНА ЖОВТЯНИЦЯ: ПАТОМОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЕЧІНКИ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Борисенко В. Б.; Сорокіна І. В.; Горголь Н. І. (Світ медицини та біології, 2014)
Проведено експериментальне дослідження на 36 щурах лінії Вістар, спрямоване на вивчення гістоструктурних змін печінки при механічній жовтяниці. З використанням стандартних морфологічних, а також імуногістохімічних методик встановлено, що з 14-ї доби експерименту на тлі вираженого внутрішньо- і позаклітинного холестазу внаслідок посиленого синтезу інтерстиціальних колагенів I, III типу та колагену IV типу судинних мембран відмічається початок, а до 30 доби повне формування біліарного цирозу печінки.