МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ШЛУНКА І ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ У ЩУРІВ ПРИ ДИСБАЛАНСІ ОКСИДУ АЗОТУ - Галінський О. О.; Ошмянська Н. Ю.; Макарчук В. А.; Севереновська О. В.; Руденко А. І. (Світ медицини та біології, 2014)
В роботі досліджено зміни морфологічної структури і розподілу ендотеліальної та індуцибельної NO-синтази (eNOs і iNOs) слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки (ДПК) щурів, викликані 6-и і 12-ти денним введенням нітропрусиду натрію і N-нітро-L-аргініну. При тривалому надлишку NO відзначалася атрофія секретуючих клітин залоз шлунку із компенсаторним зниженням рівня eNOs і підвищенням в ДПК, що супроводжується елімінацією iNOs+ клітин в досліджуваних відділах. Дефіцит NO призводить до порушення структури залоз шлунку і тканинної еозинофілії з підвищенням рівня iNOs, eNOs визначається не тільки в слизових, але і в G-клітинах залоз. Дисбаланс в NO-ергічній системі призводить до порушення адаптаційно-компенсаторних механізмів, що є причиною змін в NO-синтазній активності, порушення функціонального стану гастродуоденальної зони, і призводить до втрати цілісності морфоструктури слизової оболонки шлунка.