ВПЛИВ ГАМА-ОПРОМІНЕННЯ НА ХРОМОСОМНІ АБЕРАЦІЇ БІЛИХ ЩУРІВ НА ТЛІ ДІЇ ПІРИДОКСИНУ - Костюк, С.С. (Світ медицини та біології, 2014)
У даній роботі вивчалися хромосомні аберації (хромосомні і хроматидні) білих щурів під впливом гама-опромінення на тлі дії піридоксину. Методи. Дослідження проводилося на 10-ти білих щурах –самцях лінії Вістар, вагою 150-200 г. Тварини були розділені на дві групі. Перша група –контрольна, друга дослідна, якій тиждень перед і кожний день після опромінення вводили внутрішньом’язово піридоксина монохлориду в дозі 600 мг на кг.маси тіла. Хромосомні аберації досліджували згідно методики представленої в методичних вказівках для лабораторних робіт зі спецкурсу «Цитогенетика» [4]. В дослідженнях використовували клохіцин. У щурів вимивали червоний кістковий мозок, фарбували і досліджували хромосоми. Результати. Встановлені значні хромосомні аберації під впливом гама-опромінення. Застосування піридоксину як радіопротектора вірогідно зменшує як хромосомні , так і хроматидні аберації в білих щурів, що підтверджує радіопротекторну властивість вітаміну В6.