ОСОБЛИВОСТІ УЛЬТРАСТРУКТУРНИХ ЗМІН В РЕСПІРАТОРНОМУ ВІДДІЛІ ЛЕГЕНЬ ЩУРІВ У ВІДДАЛЕНИЙ ПЕРІОД ПІСЛЯ ТЕРМІЧНОЇ ТРАВМИ ЗА УМОВ ЇЇ КОРЕКЦІЇ КОЛОЇДНО-ГІПЕРОСМОЛЯРНИМ ІНФУЗІЙНИМ РОЗЧИНОМ HAES-LX-5% - Макарова, О.І.; Чайковський, Ю.Б. (Світ медицини та біології, 2014)
В статті визначені особливості ультраструктурних змін в респіраторному відділі легень щурів у віддалений період після термічної травми та за умов її корекції колоїдно-гіперосмолярним інфузійним розчином HAES-LX-5%. Виявлено, що через 14 діб після опікової травми у щурів, яким протягом перших 7 діб вводили розчин HAES-LX-5%, рівень деструктивних і дистрофічних змін у тканинах легень, а також інтерстиційний та альвеолярний набряк аерогематичного бар’єру, пошкодження респіраторного епітелію та ендотелію є значно менш вираженими, ніж за умов відсутності такої корекції. Через 21 добу після термічної травми шкіри в респіраторному епітелії та ендотелії спостерігаються ознаки репаративної регенерації клітин та відзначається гіпертрофія і гіперплазія фібробластів, збільшення кількості еластичних та колагенових волокон в альвеолярних септах. Через 30 діб після опікової травми шкіри в окремих ділянках аерогематичного бар’єру виявляються ознаки регенерації респіраторного епітелію, які чергуються з неушкодженими ділянками.