УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ЗМІНИ КОМПОНЕНТІВ АЕРОГЕМАТИЧНОГО БАР’ЄРУ РЕСПІРАТОРНОГО ВІДДІЛУ ЛЕГЕНЬ В ДИНАМІЦІ ПІСЛЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ТЕРМІЧНОЇ ТРАВМИ ТА ЗАСТОСУВАННІ ЛІОФІЛІЗОВАНИХ КСЕНОДЕРМОТРАНСПЛАНТАТІВ - Небесна, З.М.; К. С. Волков. А. О. Котик; Kotyk A. O. (Світ медицини та біології, 2014)
В експерименті на білих щурах проведено вивчення субмікроскопічного стану компонентів аерогематичного бар’єру респіраторного відділу легень в стадіях ранньої та пізньої токсемії, септикотоксемії після термічної травми в умовах проведення ранньої некректомії та застосування подрібненого субстрату ліофілізованої ксеношкіри. Встановлено, що використання даного препарату запобігає розвитку деструктивних змін в структурах аерогематичного бар’єру в ранній термін досліду та позитивно впливає на перебіг регенераторних процесів і їх нормалізацію в пізні терміни досліду.