ІМУНОГІСТОХІМІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕДСЕРДЬ БІЛОГО ЩУРА ПІД ДІЄЮ ОПІОЇДІВ - Покотило, П.Б. (Світ медицини та біології, 2014)
В роботі представлено результати імуногістохімічного дослідження передсердь білих щурів на ранніх термінах експериментальної 6 тижневої моделі опіоїдної інтоксикації на 60 статевозрілих щурах-самцях віком 4,5-5 місяців, яким протягом 6 тижнів вводили опіоїдний анальгетик ˮНалбуфінˮ з розрахунку 8 мг/кг маси тіла на 1 тижні експерименту, 15 мг/кг на 2 тижні експерименту зі збільшенням дози на 6 тижні експерименту до 35 мг/кг. Імуногістохімічне дослідження зразків проводилося в Jeff Wrana’s laboratory, Samuel Lunenfeld Research Institute, Mount Sinai Hospital, 600 University Ave Toronto з використанням антитіл, до μ-опіоїдного рецептора, Caspase-3 (апоптоз) та Phospho-Histone H3 (проліферативні процеси). При дослідженні встановлено, що μ-опіоїдний рецептор локалізується на сарколемі кардіоміоцитів. Збільшення його кількості спостерігається починаючи з 7 доби експерименту. Опіоїдний анальгетик ˮНалбуфінˮ вже на 7 добу експерименту викликає явища апоптозу, які на більш віддалених термінах експерименту продовжують наростати. Проліферативні процеси спостерігаються в ділянці епікарду передсердя щура спершу в стінках судин, а згодом їхніх периваскулярних просторах. Дані процеси наростають до 14 доби та продовжують наростати на більш пізніх термінах опіоїдної інтоксикації.