ХАРАКТЕРИСТИКА МОРФОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ СТІНКИ КЛУБОВОЇ КИШКИ ПРИ ОДНОРАЗОВОМУ ВВЕДЕННІ КРІОКОНСЕРВОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ ТА АСЕПТИЧНОМУ ЗАПАЛЕННІ - Шепітько, К.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Дослідження проведено на 115 статевозрілих щурах самцях. Показана порівняльна динаміка змін морфометричних параметрів загальної товщини стінки, товщини слизової, підслизової, м’язової та серозної оболонок порожньої кишки, при одноразовому введені кріоконсервованої плаценти та одноразовому введенні λ-карагенена. Морфометричні показники стінки клубової кишки достовірно не різняться між показниками інтактної та контрольних груп тварин. Одноразове підшкірне введення кріоконсервованої плаценти викликає зміни досліджених морфометричних показників, які проявляються в максимальному збільшенні значень на 3-у добу дослідження і на 30-у добу відновлення до значень інтактної групи, як при порівнянні між термінами дослідження так і при порівнянні з групою інтактних тварин. При асептичному запаленні черевної порожнини нами виявлено суттєве збільшення вивчених показників максимально на 3-у добу, що свідчить про активність запального процесу. На 30-у добу відмічалось відновлення цих показників до рівня інтактної групи. Виявлена закономірність характерна як на протязі експерименту (при порівнянні між термінами дослідження), так і з інтактною групою тварин.