ІМУНОГІСТОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ АДЕНОГІПОФІЗА МЕРТВОНАРОДЖЕНИХ ВІД ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ МАТЕРІВ - Шерстюк С. О. (Світ медицини та біології, 2014)
Морфологічні зміни аденогіпофіза мертвонароджених від ВІЛ-інфікованих матерів свідчать про те, що він відчував високе функціональне напруження протягом тривалого періоду внутрішньоутробного розвитку, що призвело до пригнічення його функціонального стану у вигляді зниження інтенсивності світіння препаратів аденогіпофіза оброблених МКА до АКТГ, в порівнянні з контролем. Пригнічення функціональної активності популяції клітин аденогіпофіза свідчить про зрив компенсаторних можливостей органу, яке в подальшому може стати причиною розвитку важких ендокрінопатій. Пригнічення функціонального стану аденогіпофіза мертвонароджених від ВІЛ-інфікованих матерів є наслідком тривалого використання компенсаторних можливостей органу, що надалі може стати причиною розвитку декомпенсації у вигляді тяжких ендокринопатій.