ЗАЛЕЖНІСТЬ ПАТОЛОГІЧНИХ ЗМІН ОЧНОГО ДНА ВІД ТИПУ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Безкоровайна, І.М.; Воскресенська, Л.К.; Ряднова, В.В.; Добрянська, В.О. (Світ медицини та біології, 2014)
Метою роботи було вивчення відображення особливостей проявів очних змін при різних типах цукрового діабету. Проведено аналіз 34 хворих у яких досліджувалась частота виникнення різних типів офтальмологічних ускладнень цукрового діабету. Встановлено, що товщина сітківки хворих з цукровим діабетом 2 типу більша, ніж у пацієнтів з цукровим діабетом 1 типу. У хворих з цукровим діабетом 1 типу діабетична ретинопатія є більш прогресуючою та перебігає більш злоякісно. Обгрунтована необхідність періодичного проведення оптичної когерентної томографії для можливості кількісної оцінки розвитку офтальмологічних ускладнень.