СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ЛІКУВАННЯ НЕГОСПІТАЛЬНОЇ ПНЕВМОНІЇ, УСКЛАДНЕНОЇ ЕКСУДАТИВНИМ ПЛЕВРИТОМ - Вахненко, А.В.; Моісєєва, Н.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Одними з найбільш поширених захворювань людства залишаються хвороби органів дихання, що пов’язано зі збільшенням вірусної інфекції, крім цього збільшився об’єм хворих на НП ускладнену ексудативним плевритом. З іншого боку НП часто виникає на фоні АГ, що проявляється в застійних явищах. Є достатньо інформації про етіопатогенез та лікування НП, проте питанням диференційного підбору лікування ускладненої негоспітальної пневмонії у хворих з різною супутньою патологією, препаратами впливаючими на різні патогенетичні ланки захворювань, не приділяється відповідної уваги. Мета дослідження оптимізувати лікування хворих з НП, ускладненої ексудативним плевритом на фоні АГ. Проведені дослідження продемонстрували, що використання в комплексному лікуванні хворих на НП ускладнену ексудативним плевритом на тлі ІХС, АГ комбінації препаратів тівортіну аспартату та брітомару призводило до більш значимих змін показників сатурації, біохімічних показників крові, а також прискорювало одужання хворих, що підтверджувалось позитивною динамікою при рентгенологічному дослідженні та в значної мірі покращувало всі параметри якості життя хворих і виражалося в значному зменшенні функціональних обмежень й у високій соціальній активності пацієнтів. І незважаючи на більш високу вартість цих препаратів в співставленні з традиційним лікуванням, загальні затрати на лікування кожного хворого значно знижувались.