ВДОСКОНАЛЕННЯ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ГОСТРОЇ СПАЙКОВОЇ КИШКОВОЇ НЕПРОХІДНОСТІ У ХВОРИХ ІЗ ПОРУШЕННЯМ ФУНКЦІЇ ПЕЧІНКИ - Ільїна-Стогнієнко, В.Ю. (Світ медицини та біології, 2014)
Особливості клінічного перебігу, розвитку рецидивів гострої спайкової кишкової непрохідності (СКН) у пацієнтів з порушеннями функції печінки (ПФП) недостатньо досліджені і систематизовані, що значно зменшує ефективність лікування. В роботі досліджено ефективність лікування хворих з гострою СКН та ПФП шляхом корекції процесів енергетичного обміну в очеревині. Для цього до традиційного післяопераційного лікування додатково призначали препарат тіопоетінів «Глутоксім» у поєднанні із гепатопротектором «Есслівер-форте». Проводили аналіз віддалених результатів лікування протягом трьох років. Завдяки застосуванню даних препаратів, макроергічне забезпечення тканин очеревини збільшилося на 32,7-50,0%, кількість мезотеліоцитів з високою активністю ядер також достовірно підвищилось на 34,8%. Термін відновлення перистальтики скоротився з 7,4±1,8 до 5,3±1,4 діб (Р