МАРКЕРИ ЗАПАЛЕННЯ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНУ ХВОРОБУ НИРОК З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ І ОЖИРІННЯМ - Капустник, В.А.; Шелест, Б.О.; Ковальова, Ю.О.; Шелест, О.М. (Світ медицини та біології, 2014)
Робота відображає результати обстеження 56 пацієнтів із хронічною хворобою нирок (ХХН) II-III стадій з артеріальною гіпертензією II ступеня з ожирінням і без нього. Представлені дані вивчення динаміки зміни показників С-реактивного білка, фактора некрозу пухлин-α, ІЛ-lβ, ІЛ-4 при ХХН без артеріальної гіпертензії і на тлі підвищеного артеріального тиску з різними варіантами маси тіла. Встановлено характер змін процесів запалення у хворих хронічною хворобою нирок з артеріальною гіпертензією і ожирінням. Виявлено прямий зв’язок між гіпертензією і ожирінням і виразністю запалення у хворих на хронічну хворобу нирок.