ВТОРИННА ОФТАЛЬМОГІПЕРТЕНЗІІ І ГЛАУКОМА ПІСЛЯ ІНТРАВІТРЕАЛЬНОЇ ІН’ЄКЦІЇ ТРІАМЦИНОЛОНУ АЦЕТОНІДУ - Касимов Е. М.; Агаева Ф. А.; Керімов М. І. (Світ медицини та біології, 2014)
Був проведений ретроспективний аналіз 72 пацієнтів (89 очей) з макулярні набряком різної етіології, яким була проведена інтравітреального ін’єкція триамцинолона ацетоніда (ІВТА) (4 мг/0.1 мл). Терміни спостереження варіювали від 3 до 30 місяців (середній термін спостереження 12,02 ± 0,94 місяців). Стероїдна офтальмогіпертензіей (СОГ) була виявлена у 32 пацієнтів (39 очей, 43,8 ± 5,26%). Рівень підвищення ВГД в середньому склав 10,9 ± 1,00 мм рт. ст. (5 - 27,3 мм рт.ст.). При цьому, в 9% випадків спостерігається виражена «стероїдна відповідь». У 5 очах (5,6%) з діабетичним макулярні набряком не вдалося досягти нормалізації ВГД на максимальному медикаментозному режимі, що послужило показанням до проведення антиглаукоматозної операції. Не встановлено будь-якої кореляції між рівнем вихідного внутрішньоочного тиску (ВОТ), наявністю супутніх соматичних захворювань і ризиком розвитку СОГ. Необхідно дотримуватися обережності при рекомендації повторної ІВТА пацієнтам з наявністю СОГ після першої ІВТА в анамнезі.