ХАРАКТЕРИСТИКА УРАЖЕНОСТІ КАРІЄСОМ ПЕРШИХ ПОСТІЙНИХ МОЛЯРІВ ЗАЛЕЖНО ВІД ЇХ ОДОНТОГЛІФІКИ У ДІТЕЙ м. ПОЛТАВИ - Каськова, Л.Ф.; Солошенко, Ю.І.; Амосова, Л.І.; Бережна, О.Е.; Хміль, О.В. (Світ медицини та біології, 2014)
У дітей 6-7 років м. Полтави найбільш поширеними типами жувальної поверхні перших постійних молярів нижньої щелепи є У5- та +5-малюнки. Найвища інтенсивність ураження перших постійних молярів нижньої щелепи спостерігається в перші два роки після прорізування, протягом 3-го року інтенсивність ураження молярів знижується. Частота ураження нижніх молярів, які мають більш складну будову жувальної поверхні (тип У5 і +5) вища, ніж молярів з типом жувальної поверхні +4. Моляри з У5- та +5-малюнками жувальної поверхні уражуються карієсом однаково часто, що диктує необхідність проведення в цих зубах профілактичних заходів у ранні строки.