ПРОГНОЗУВАННЯ ДИНАМІКИ ПАТОЛОГІЧНОЇ УРАЖЕНОСТІ ДІТЕЙ СЕРЕДНЬОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - Сисоєнко, Н.В.; Свєтлова, О.Д. (Світ медицини та біології, 2014)
Проведено аналіз патологічної ураженості міських школярів центрального регіону України за останні 28 років. Виявлено значне підвищення рівня патологічної ураженості учнів середнього шкільного віку, який за досліджуваний часовий проміжок зріс більше, ніж удвічі з 425,98 ± 3,45 ‰ у 1986 році до 995,82 ± 0,63 ‰ у 2013 році. На основі вирівняних динамічних рядів даних побудовано графіки, які, в залежності від характеру динаміки окремих класів хвороб, були зростаючими, спадними та висхідно-спадними або спадно-висхідними. В результаті побудовано функціональні моделі, використовувані для прогнозування питомої ваги окремих класів хвороб учнів середнього шкільного віку. Визначено, що в подальшому рівень патологічної ураженості школярів зростатиме і в найближчій перспективі (2014-2015 рр.), складатиме вже 1065,52 ± 61,59 – 1087,53 ± 64,86 ‰ здебільшого за рахунок чергового зростання питомої ваги хвороб та функціональних порушень кістково-м’язової системи, ока та придаткового апарату, органів травлення, системи кровообігу та нервової системи, що визначає необхідність застосування додаткових оздоровчо-реабілітаційних заходів, спрямованих на призупинення несприятливих тенденцій в стані здоров’я сучасних учнів.