ПЕРЕБІГ МОРФОЛОГІЧНИХ ЗМІН У СЕЛЕЗІНЦІ СТАТЕВОЗРІЛИХ ЩУРІВ ЗА УМОВ АДАПТАЦІЙНО-РЕАДАПТАЦІЙНИХ ЗМІН У КІСТКОВІЙ СИСТЕМІ ТА КЛІТИННОЇ ДЕГІДРАТАЦІЇ ОРГАНІЗМА - Гринцова, Н.Б. (Світ медицини та біології, 2014)
В роботі проведений морфологічний аналіз стану селезінки в умовах репаративної регенерації великогомілкової кістки при експериментальній клітинній дегідратації. Виявлені різні кількісні співвідношення структурних компонентів білої пульпи, що дозволяє розглядати зазначені зміни в ракурсі процесів адаптації організма до дії патологічних чинників (зневоднення та травмуючого агента). Гістологічне дослідження встановило підвищення толерантності компонентів тканини селезінки до впливу клітинного зневоднення організму в умовах адаптації. Встановлено зв’язок терміну дії зневоднюючого фактора та травмуючого агента з глибиною структурних перебудов органа. На ранніх термінах адаптації дегідратація легкого ступеня не викликає суттєвих змін в паренхімі та судинному руслі селезінки. Збільшення термінів адаптації викликає реактивні зміни всіх структурних компонентів тканини селезінки.