ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ АНТИСЕПТИЧНИХ СУПОЗИТОРІЇВ НА АДГЕЗІЮ МІКРООРГАНІЗМІВ - Коваленко І. М. (Світ медицини та біології, 2014)
Представлені результати вивчення впливу антимікробних препаратів на адгезію клінічних штамів грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів. Дослідження показали, що антисептичні препарати змінювали адгезію бактерій. Найнижчий індекс адгезивности спостерігали у присутності десептола - 13,1% у музейного штаму стафілокока і 21,9% у клінічного, що в 7,6 і 4,5 разів менше в порівнянні з контролем.