ВПЛИВ АМІНОГУАНІДИНУ НА ПОКАЗНИКИ СИСТЕМИ ОКСИДУ АЗОТУ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЦИРОЗІ ПЕЧІНКИ - Олещук, О.М. (Світ медицини та біології, 2014)
Вивчали вплив аміногуанідину (10 мг/ кг і.п., 10 днів) на показники системи оксиду азоту та морфологічну структуру печінки при експериментальному цирозі, викликаному тривали введенням тетрахлорметану. Встановлено, що розвиток циротичного ураження печінки, морфологічно підтвердженого наявністю вираженого склерозу перипортальних полів та формуванням псевдочасточок, супроводжується зниженням вмісту ендотеліальної та наростанням індуцибельної NO-синтази (iNOS), збільшенням концентрації стабільного метаболіту оксиду азоту нітрит-аніону в крові та її зменшення у печінці. Активація показників системи оксиду азоту супроводжується зростанням продукції прозапальних цитокінів IL-1β, IL-6 та TNF-α. Застосування селективного інгібітора iNOS аміногуанідину при цирозі призводить до зниження вмісту нітрит-аніону та індуцибельної NOS, як у крові, так і у печінці та зменшення вмісту TNF-α у крові. Застосування препарату не призводить до значного покращення морфологічного стану печінки.