ВПЛИВ ХРОНІЧНОГО СТРЕСУ НА ПЕРЕБІГ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ДЕПРИВАЦІЙНОЇ МІОПІЇ - Ульянова, Н.А.; Думброва, Н.Є.; Молчанюк, Н.І. (Світ медицини та біології, 2014)
У роботі досліджено вплив хронічного стресу на зміни морфофункціональних властивостей оболонок очного яблука при моделюванні деприваційної міопії у щурів. Хронічний стрес змінює перебіг експериментальної депривационной міопії. В умовах хронічного стресу збільшення передньо-заднього розміру ока статистично вірогідно вище, ніж при моделюванні міопії без стресу, більш виражені морфофункціональні порушення в сітківці і склері. На тлі хронічного стресу при моделюванні міопії пошкоджуються не тільки нейрони і їх відростки, а й гліальні клітини, більш виражені дезорганізація колагенових волокон склери і дизрегуляційні порушення фібробластів, ніж у випадку відтворення міопії без хронічного стресу.