МОРФОМЕТРИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТІНКИ КЛУБОВОЇ КИШКИ ПРИ ВВЕДЕННІ КРІОКОНСЕРВОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ НА ТЛІ ГОСТРОГО АСЕПТИЧНОГО ЗАПАЛЕННЯ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ У ЩУРІВ - Шепітько, К.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Проведено експериментальне дослідження на 60 статевозрілих щурах-самцях. Показана динаміка змін морфометричних параметрів загальної товщини стінки, товщини слизової, підслизової, м’язової та серозної оболонок клубової кишки. Морфометричні показники стінки клубової кишки достовірно не різняться між показниками інтактної та контрольної (внутрішньоочеревенне введення 1мл фізіологічного розчину з подальшим розрізом шкіри та послідуючим ушиванням рани) груп тварин. Одноразове підшкірне введення кріоконсервованої плаценти на тлі гострого асептичного запалення викликає зміни досліджених морфометричних показників (загальної товщини стінки, товщини слизової, підслизової, м’язової оболонок) достовірного збільшення їх максимально на 5-у добу, з частковим відновленням на 7-у добу та повним відновленням цих параметрів на 10-у добу експерименту до значень інтактної групи. Товщина серозної оболонки була не суттєво збільшена протягом експерименту як при порівнянні між термінами та показниками І та ІІІ груп.