ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ ВІКОВОЇ МОРФОЛОГІЇ ЦНС В КУРСІ ГІСТОЛОГІЇ, ЦИТОЛОГІЇ ТА ЕМБРІОЛОГІЇ - Рихлік, С.В. (Світ медицини та біології, 2014)
Вікові зміни в організмі багато в чому обумовлені процесами старіння, що відбуваються в головному мозку. Ці процеси викликають зміни в поведінкових і емоційних реакціях, порушення пам’яті, зниження розумової і фізичної працездатності, рухової активності, зміни психіки, погіршення сенсорних функцій та регуляції внутрішнього середовища організму. Знання про структурно-функціональну організацію процесів старіння ЦНС важливі для фахівців різного профілю при виборі тактики лікування багатьох поширених захворювань. Запропонований підхід до вивчення гістоархітектоніки вентролатеральної групи ядер таламуса проміжного мозку людини включає ознайомлення з методами і методиками, які використовуються для цього, освоєння методу підрахунку основних клітинних елементів таламуса по препаратах, узятих у людей різної статі і віку. Після цього проводиться визначення їх щільності і на підставі цих даних розрахунок нейроно-гліально-капілярних взаємовідношень. Аналіз отриманих результатів доцільно проводити у віковому і гендерному аспекті.