ІНФОРМАТИВНІСТЬ ПСИХОПАТОЛОГІЧНИХ СИМПТОМІВ У ХВОРИХ З НАСЛІДКАМИ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВИХ ТРАВМ - Волошина, Д.Н. (Світ медицини та біології, 2014)
За допомогою опитувальника виразності психопатологічної симптоматики Derogatis, обстежено: 39 пацієнтів з іншими (окрім деменції, амнестичного синдрому та делірію) психічними розладами, спричиненими ЧМТ (шифр діагнозу F06 за МКХ-10); 61 пацієнт з розладами особистості та поведінки внаслідок ЧМТ (шифр діагнозу F07 за МКХ-10), а також 73 практично здорові особи. Дані оброблені методами математичної статистики (дисперсійний аналіз). Для всіх ознак, що вивчались, розраховані діагностичні коефіцієнти (ДК) та міри інформативності Кульбака (МІ). Визначено інформативність, а також діагностичну (диференціально-діагностичну) значущість психопатологічних симптомів наслідків ЧМТ, що створило необхідні передумови для їхнього використання у строго формальних діагностичних процедурах (типу послідовної процедури Вальда), комп’ютерна реалізація яких є основою сучасних медичних експертних систем. Запропоновано дослідити інформативність та діагностичну значущість показників: адиктивного статусу та якості життя хворих з наслідками ЧМТ з метою розробки комплексної діагностики та диференціальної діагностики психічних та поведінкових розладів у пацієнтів цієї категорії.