АНАЛІЗ МІКРОБНОГО СКЛАДУ КОРЕНЕВОГО КАНАЛУ У ОСІБ З ХРОНІЧНИМ АПІКАЛЬНИМ ПЕРІОДОНТИТОМ І ЗАПАЛЬНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ПАРОДОНТА - Купчак, О.І. (Світ медицини та біології, 2014)
Мета дослідження полягала у вивченні можливості інфікування кореневих каналів пародонтальної мікрофлорою у осіб з різною мірою вираженості запального процесу в пародонті. У дослідженнях взяли участь 3 групи осіб з хронічним періодонтитом: 1 - а - з інтактною СОПР (або локальним гінгівітом) (10 осіб); 2 - а - особи з генералізованим гінгівітом (9 осіб), 3-я- особи з пародонтитом поч. і 1 ст. (9 осіб). У всіх осіб з хронічним періодонтитом вперше проводилося ендодонтичне лікування. У всіх вивчали інтенсивність карієсу (КПУ) [8], гігієнічний стан порожнини рота за індексом Грін - Вермильйона [6] і стан тканин пародонта за індексами РМА і ПІ [7]. Проводили забір бактеріологічного матеріалу з кореневого каналу, який висівали на середовища для культивування бактерій в аеробних та анаеробних умовах. Ідентифікацію виділених штамів мікроорганізмів здійснювали на підставі морфологічних, культуральних і біохімічних ознак відповідно з визначником бактерій Д. Берги. Результати вивчення вмісту кореневого каналу у осіб з хронічним періодонтитом і різним станом пародонту (інтактний, гінгівіт, пародонтит) показали, що наявність запальних захворювань пародонту сприяє інфікуванню кореневого каналу. Чим більший ступінь деструкції пародонту, тим вище активність пародонтогенної мікрофлори.