ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРИ ЕНДОМЕТРІЯ ЯК ОБОВЯЗКОВИЙ КОМПОНЕНТ ПРЕГРАВІДАРНОЇ ПІДГОТОВКИ У ЖІНОК З РІЗНИМИ ФОРМАМИ ГІПЕРАНДРОГЕНІЇ - Ліхачов В. К.; Семенюк Л. М.; Тарановська О. О. (Світ медицини та біології, 2014)
Робота присвячена дослідженню особливостей гормонального забезпечення організму жінок за різних форм гіперандрогенії, морфо-функціональних та рецепторних особливостей ендометрію при домінуванні андрогенів. Встановлено, що порушення репродуктивної функції у жінок цієї групи зумовлені поліморфізмом гістоморфологічних змін эндометрия в секреторній фазі менструального циклу, обумовленого порушенням експреесії рецепторів до естрогенів та прогестерону как в стромі, так і залозистих елементах эндометрия. Показано високу ефективність офісної гістероскопії та щипкових біоптатів ендометрія для візуальної оцінки та дослідження гістоморфологічних особливостей будови слизової оболонки матки на етапі прегравідарної підготовки жінок з різними формами гіперандрогенії.