ТИРЕОЇДНА ПАТОЛОГІЯ ТА СТАН ЙОДНОЇ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЧЕРЕЗ 20 РОКІВ ПІСЛЯ АВАРІЇ НА ЧАЕС - Бобирьова, Л.Е.; Городинська, О.Ю. (Світ медицини та біології, 2014)
Були проаналізовані дані по поширеності патології щитоподібної залози в Україні і Полтавській області за 20 років після аварії на ЧАЕС та проведено дослідження вмісту йоду, фтору та радіонуклідів у питній воді, яку використовують мешканці районів Полтавської області. Слід відзначити, що пусковим моментом розвитку тиреоїдної патології в цілому у Полтавській області є помірне зниження йоду в навколишньому середовищі, а порушення балансу між йодом та фтором і радіонуклідне забруднення обумовлює структуру тиреоїдної патології у даному регіоні. Виходячи з цього, розробка нових методів лікування та профілактики зобної ендемії повинна проводитись з урахуванням екологічних умов відповідного регіону.