ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ РЕНОПАРЕНХІМНОЇ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ПІЄЛОНЕФРИТ З УРАХУВАННЯМ ГЕНОТИПУ - Мормоль, І.А. (Світ медицини та біології, 2014)
Вивчали розповсюдженість поліморфізму гену АТ 11 першого типу у хворих на хронічний пієлонефрит (ХрПН) з ренопаренхімною артеріальною гіпертензією (РПАГ), антигіпертензивну та органопротективну ефективність кандесартану, в залежності від генотипу. Обстежено 50 хворих на ХрПН з РПАГ, яким призначали кандесартан цилексетил, спостерігали протягом 12 місяців. По результатам проведеного клініко-генетичного обстеження генотип АА виявлено у 46%, АС-48%, СС-6%. Алель А виявлено у 94%, алель С – у 54% хворих на РГ серед Полтавської області. Цільовий рівень АТ досягнутий у 94,3% хворих. Хворі з генотипами АС та СС (носії алеля С) реагували на терапію кандесартаном достовірним зниженням маси міокарду лівого шлуночка (р