ЕФЕКТИВНІСТЬ КОНСЕРВАТИВНОГО ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНОГО ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ДОВГОТРИВАЛОГО КУРСУ АЗИТРОМІЦИНУ - Непокупна-Слободянюк, Т.С. (Світ медицини та біології, 2014)
Дослідження присвячене вивченню ефективності тривалого курсу азитроміцину у сполученні з консервативним лікуванням хронічного генералізованого пародонтиту за клінічними параметрами і динамікою концентрацій ІЛ-1β, АСТ та АЛТ у пародонтальних кишенях. 40 пацієнтів з ХГП І-ІІІ ступенів тяжкості взяли участь у подвійному, плацебо-контрольованому паралельному дослідженні. Вони були розподілені у 2 врівноважені групи, які приймали азитроміцин (500 мг 1 раз на день, 7 днів; далі по 500 мг 1 раз на тиждень 12 тижнів), або отримували тільки стандартне пародонтологічне лікування. Реєстрували гігієнічні, пародонтальний індекси, РМА, глибину пародонтальних кишень (ПК), рецесію ясен, рухомість зубів, кровоточивість ясен, протягом року. Проби для визначення ІЛ-1β, АЛТ і АСТ отримували з ПК 1-2 зубів з активним пародонтитом паперовими штифтами. АЛТ, АСТ визначали кінетичним фотометричним методом; ІЛ-1β – методом твердофазного «сендвіч» імуноферментного аналізу. Тривалий курс ад’ювантної антибіотикотерапії азитроміцином при ХГП дозволяє досягти стійкий клінічний ефект у 80% хворих протягом 360±5 днів із задовільною переносимістю, що підтверджено достовірним зниженням рівнів ІЛ-1β, АСТ, АЛТ у пародонтальних кишенях.