ХАРАКТЕР МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗМІН В ЯЄЧКУ, ЗУМОВЛЕНИХ ВОДЯНКОЮ - Грицуляк, Б.В.; Спаська, А.М.; Грицуляк, В.Б.; Івасюк, І.Й.; Долинко, Н.П. (Світ медицини та біології, 2014)
Проведено гісто та ультрамікроскопічний аналіз структур звивистих сім’яних трубочок інтерстиційних ендокриноцитів у чоловіків репродуктивного віку, що перенесли водянку. Встановлено, що водянка яєчка викликає зменшення його об’єму, діаметру звивистихсім’янихтрубочок, кількості клітин сперматогенного епітелію, об’єму ядер інтерстиційних ендокриноцитів майже в двоє, що зумовлено вираженими ультраструктурними змінами в стінці гемокапілярів, власній оболонці звивистих сім’яних трубочок та з’єднувальному апараті підримувальних епітеліоцитів. Наведені морфофункціональні зміни в яєчку підтверджують необхідність раннього лікування гідроцеле.