МОРФО-БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ ЩУРІВ ЗА УМОВ ОКЛЮЗІЇ ПАНКРЕАТИЧНОЇ ПРОТОКИ - Макарчук, В.А.; Ушакова, Г.О.; Бабій, О.М.; Шевченко, Б.Ф.; Ошмянська, Н.Ю. (Світ медицини та біології, 2014)
У роботі показано, що у експериментальних щурів при короткочасній та тривалій оклюзії панкреатичної протоки патологічне депонування колагену з подальшим розвитком фіброзу органу відбувається у другому випадку, що підтверджується результатами комп’ютерної морфометрії (визначення співвідношення фіброзної тканини до загальної площі біоптату) та біохімічного аналізу (визначення маркерів фіброзу – гіалуронової кислоти, оксипроліну білковозв’язаного (ОПб/зв) та оксипроліну вільного (ОПв)). Одночасно визначено числові інтервали біохімічних коефіцієнтів кОПб/зв/кОПв для характеристики панкреатиту в гострій та хронічній стадії при тривалій оклюзії панкреатичної протоки: при запально-некротичній стадії гострого панкреатиту – 1,09–1,43, при атрофічно-префіброзній стадії гострого панкреатиту – 1,44–1,78, при фіброзній стадії хронічного панкреатиту – 1,79 і >.