ІОННИЙ ТА ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ГОМЕОСТАЗ В ЛІМФОЦИТАХ ПЕРИФЕРИЧНОЇ КРОВІ У ЩУРІВ ПРИ ДЕРМАТИТАХ - Черемісіна, В.Ф. (Світ медицини та біології, 2014)
В роботі вивчені порушення іонного та енергетичного гомеостазу сапонін-перфорованих лімфоцитів периферичної крові у щурів з дерматитами різної етіології. Показано, що стимуляція лімфоцитів антигенами запускає каскад енергетично-залежних процесів, які ведуть до перерозподілу макроергів у клітини; це пов’язано з достовірним зниженням оуабаінчутливої Na+,K+-АТФ-азної та Ca2+,Mg2+-АТФ-азної активності, зменшенням пулу АТФ в лімфоцитах. Доведено, що при дерматитах різної етіології, особливо алергічної природи, порушуються регуляторні механізми у лімфоцитах за рахунок перевантаження клітин Na+ та Ca2+ , що призводить до енергодефіциту лімфоцитів і порушення їх функціональної активності.