ПЕРИНАТАЛЬНА ГІПОКСІЯ ЯК ІНДУКТОР АПОПТОЗУ КАРДІОМІОЦИТІВ У НОВОНАРОДЖЕНИХ - Задніпряний, І.В.; Трет'якова, О.С.; Сатаєва, Т.П. (Світ медицини та біології, 2014)
У серці новонароджених в умовах внутрішньоутробної гіпоксії розвиваються оборотні, а у важких випадках - незворотні зміни як в кардіоміоцитах (провідних і скорочувальних), так і в судинах гемомікроциркуляторного русла, що є проявом не тільки гіпоксичного ушкодження серцевого м’яза, а й свідченням ішемічного характеру розвинутих пошкоджень міокарда. На ранніх стадіях ішемії апоптоз є переважаючою формою загибелі кардіоміоцитів. Типовою реакцією апоптозу при постгипоксических кардиоміопатіях є посилення його мітохондріального шляху. При цьому вираженість індукції апоптозу залежить від стадії недостатності кровообігу.