ВПЛИВ МЕТАКРИЛАТУ НА ФУНКЦІЮ СЛИННИХ ЗАЛОЗ - Сенчакович, Ю.В.; Єрошенко, Г.А.; Казакова, К.С.; Білаш, С.М. (Світ медицини та біології, 2014)
Збільшення середньої тривалості життя людей, патологія твердих тканин зубів, і, особливо тканин пародонту, призводить до прогресуючої втрати зубів, у зв’язку з чим, збільшується потреба в зубних протезах. Акрилові пластмаси, які нині застосовуються як базисні матеріали, не можна вважати індиферентними для тканин порожнини рота, зокрема для слизової оболонки. Вплив метарилату на функцію слинних залоз є багатофакторним. За даними літератури, це приводить в першу чергу до різкого зниження рівня секреції. Наслідком чого є порушення гомеостазу ротової порожнини, зниження захисної функції слизової оболонки порожнини рота та зниження якості жувальної функції.