КЛІНІЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ АНТИОКСИДАНТІВ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ - Яценко Л. Д. L.D. (Світ медицини та біології, 2014)
У статті показано, що вільнорадикальні окислювальні процеси - необхідна ланка канцерогенезу (ініціації, промоції, прогресії) та пухлинного процесу. Тому застосування нетоксичних антиоксидантів (природного походження та синтетичних) здатне запобігати та гальмувати метаболічну активацію канцерогенів, активацію протоонкогенів, проліферацію трансформованих клітин, Імплантацію пухлинних клітин з крові, метастазування тощо). На базі природніх антиоксидантів уже створені ефективні протипухлинні препарати (етопозид, теніпозид, Vinca-алкалоїди, протипухлинні антибіотики) та вивчаються можливості їх (флавоноїди чаю та винограду, прополісу, препарати селена, ізотіоціанати, геністеїн, терпеноїди) протипухлинного використання. Антиоксиданти як ад’юванти ефективно позбавляють від побічних та токсичних наслідків променевої та хіміотерапії.